5 tips για την καλύτερη αποδοση του κλιματιστικού σας

1. Καθαρίστε εξονυχιστικά το κλιματιστικό σας.

Η σκόνη, τα ακάρεα και οι βλαβεροί μικροοργανισμοί είναι ικανοί να “μπουκώσουν” το μηχάνημά σας  και να μην βγάζει τον απαιτούμενο αέρα στον χώρο σας. Τα φραγμένα φίλτρα μειώνουν την απόδοση της συσκευής και αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας. Η τακτική συντήρηση και ο σωστός καθαρισμός του κλιματιστικού βοηθάει όχι μόνο στην καλύτερη απόδοση του μηχανήματος αλλά επίσης αυξάνει την διάρκεια ζωής του και μειώνει την πιθανότητα δαπανηρών μηχανικών βλαβών.

2. Φροντίστε την ανεμπόδιστη διάχυση του αέρα στον χώρο.

Μην τοποθετείτε αντικείμενα που μπορεί να αποκόψουν τη ροή του αέρα στον χώρο σας όπως ψηλά έπιπλα, ράφια, ή ακόμη και κουρτίνες μπροστά από το μηχάνημα. Το ίδιο ισχύει και για την εξωτερική μονάδα. Ένα αντικείμενο μπροστά από την εξωτερική μονάδα μπορεί να εμποδίσει το μηχάνημα να “αναπνέει” σωστά προκαλώντας του έτσι σοβαρά λειτουργικά θέματα.

3. Όχι υπερβολές στη θερμοκρασία.

Μία συγκεκριμένη και σταθερή θερμοκρασία αποδίδει καλύτερα και περισσότερο σε βάθος χρόνου, απ’ ότι θα συνέβαινε με τις συχνές αυξομειώσεις της θερμοκρασίας. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατό να επιτύχουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

4. Ρυθμίστε σωστά τα πτερύγια που κατευθύνουν τον αέρα.

Η κατεύθυνση του αέρα θεωρείται πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας για την σωστή απόδοση του κλιματιστικού. Το καλοκαίρι προτιμάμε να στρέφουμε τις περσίδες προς τα πάνω γιατί ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος και δεν κυκλοφορεί. Συνήθως “κάθεται” όπου πάει και δεν διαχέεται εύκολα στον χώρο.

5. Απομονώστε τον χώρο που βρίσκεται το κλιματιστικό σας.

Κλείστε τις πόρτες του δωματίου που είναι τοποθετημένο το κλιματιστικό σας, εμποδίζοντας τον αέρα να διαχέεται σε όλο το σπίτι. Το κλιματιστικό δεν μπορεί να επιτύχει μία σταθερή θερμοκρασία για όλους τους χώρους του σπιτιού, καθώς σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις ένα μηχάνημα έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλα τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού. Κρατήστε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας και ιδιαίτερα τις μεσημβρινές που είναι και οι πιο ζεστές, μην παραλείποντας ωστόσο να αερίζετε επαρκώς τον χώρο σας.